Sunday, April 14, 2019

Piramid makanan


1. Memilih Makanan Yang Sihat Pengambilan makanan yang sihat dapat memastikan bahawa tubuh badan dan otak kita dapat menerima semua nutrien yang mencukupi bagi membolehkan ianya berfungsi dengan baik. Anda perlulah mengambil makanan mengikut sajian makanan yang telah disarankan oleh Piramid Makanan Malaysia. Piramid Makanan Malaysia digunakan sebagai panduan dalam penyediaan makanan yang sihat.
2. Piramid MakananMakanan di bahagian atas piramid, khususnya minyak, lemak, gula dan garam hendaklah dikurangkan berbanding di bahagian bawah piramid seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin yang perlu dilebihkan. Piramid makanan adalah satu carta/ panduan yang membantu kita untuk merancang pengambilan jenis-jenis makanan dan sukatan makanan yang sesuai untuk kita seharian.
3. Aras 1: Bijirin dan ubi-ubian Kumpulan makanan ini adalah sumber paling baik untuk karbohidrat yang membekalkan tenaga kepada kita. Kumpulan ini juga mengandungi vitamin, mineral, serat dan sejumlah protein. Contoh : Nasi, mee, roti, pasta, bubur, capati dan biskut . Anda memerlukan 6 hingga 8 hidangan setiap hari.
4. Aras 2: Buah dan sayurlebih makanan daripada kumpulan ini/membekalkan vitamin, mineral dan serat/memlihara kesihatanVitamin dan mineral dalam sayur-sayuran dan buah-buahan membantu dalam tumbesaran dan memelihara kesihatan secara keseluruhannya.Jika anda kekurangan vitamin dan mineral yang penting ini, anda mungkin lebih terdedah kepada pelbagai jangkitan dan penyakit
5. Aras 3: Ikan, ayam, daging,kekacang, susu dan hasil tenusu-mengambil makanan dalam kumpulan ini dalam kuantiti yang sederhana-membekalkan sumber protein, vitamin B dan mineral
6. Aras 4: Lemak, minyak dan kumpulan gula (kurangkan pengambilan daripada kumpulan makanan jenis ini) minyak keju gula
7. Piramid Makanan
8. Setelah kita mengetahui jenis makanan yang diperlukan untuk kesihatan. Sekarang Kita perlu merancang menu makanan sehari kita /semua zat makananyang diperlukan.Oleh itu kita perlu rancang dengan betul menu harian kita. Marilah kita tengok apakah menu yang sesuai untuk seharian.
9. Jadual waktu makan 3 kali sehari iaitu sarapan pagi, makan tengah hari dan makan malam. Zat makanan diperlukan untuk ketiga-tigapembahagian waktu makan.Contoh Menu Makanan Dalam Satu Minggu Hari Sarapan pagi Makan tengah hari Makan malamAhad 1 keping biskut 1 cawan nasi 1 cawan bubur nasi 1 gelas minuman panas 1 ketul ayam 1 biji pisang 2 sudu sayur campurIsnin 1 gelas susu 1 cawan bubur nasi 1 cawan nasi 1 ketul ayamSelasa 1 cawan bubur kacang 1 cawan nasi 1 pinggan nasi lemak 1 ekor ikan 1 biji orenRabu 2 keping kuih 1 cawan nasi 1 pinggan mihun goreng 2 sudu daging 1 gelas jus buah-buahanKhamis 1 keping roti 1 cawan nasi 1 cawan mee sup 1 biji telur 1 ekor ikan

sumber KKM/KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

No comments:

Post a Comment