Wednesday, September 11, 2019

KENTANG YANG TELAH BERTUKAR WARNA HIJAU DAN TUMBUH TUNAS. SELAMAT ATAU TIDAK DI MAKAN?

Mesti ramai tertanya-tanya perkara ni, kan? Nak buang rasa sayang, nak makan pula rasa takut. Tak usah pening kepala fikir hal ni. Kalau ada kentang macam tu, lebih baik buang sahaja!

Tapi, kenapa kena buang?

Makan kentang yang telah bertukar warna kepada warna hijau dan telah tumbuh tunas boleh menyebabkan anda berisiko terdedah kepada toksik semulajadi dikenali sebagai glycoalkaloids iaitu  solanin dan chaconine.

Kulit kentang yang berwarna hijau menunjukkan kehadiran toksin dan tunas mengandungi kepekatan toksin yang paling tinggi. Manakala isi ubi kentang mengandungi toksin yang paling rendah.

Kentang yang tercemar dengan toksin ini akan mempunyai rasa pahit, dan memakannya boleh menyebabkan cirit- birit, muntah, dan sakit pada bahagian abdomen. Simptom tersebut akan berlaku dalam beberapa jam dan berlarutan sehingga satu hari.

Proses memasak kentang seperti membakar, merebus, dan menggoreng tidak menghapuskan toksin ini. Walaubagaimanapun, mengupas kulit kentang sebelum proses memasak dapat mengurangkan kandungan toksin ini dalam kentang.

Jadi, sebelum membeli, pilih kentang:

 ◾ Permukaan licin
 ◾ Tidak berwarna hijau
 ◾ Tidak mempunyai tunas

Semoga bermanfaat! Jangan lupa berpesan-pesan kepada orang lain, ya!

Kalau sayang nak buang kentang bertunas ni, tanamlah. Hehe.

Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia, KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA, BKKM, JKN Kedah

#foodsafetytips #saynotofoodpoisoning #BKKM #keselamatanmakanan





No comments:

Post a Comment